Underhåll, reparationer och ombyggnad

Bostadsrättshavaren har enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick.

Förändringar i lägenheten:

 - Som bostadsrättshavare få man göra mindre förändringar i lägenheten. Man får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, exempelvis om du vill ta ner en vägg, dra ny el och rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. 

 - Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång då vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd!

 - För en ansökningsblankett om tillstånd till åtgärder/ombyggnad kontaktas styrelsen.

- Hyreslägenhet, stryrelsen ska alltid kontaktas innan förändring av lägenhet görs då det är väldigt begränsat vad man får göra.

Lägenhetsunderhåll:

- Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du själv se till att det repareras.

- Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

- En särskild bostadsrättsförsäkring måste tecknas av bostadsrättshavaren, ett bra skydd om olyckan är framme.

 

Information:

Bostadsrättslagen anger att bostadsrättshavaren inte, utan styrelsens tillstånd, i lägenheten får utföra åtgärd som innefattar:

1. Ingrepp i en bärande konstruktion.

2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.

3. installation eller ändring av anordning för ventilation.

4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller

5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

För en lägenhet som har särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden krävs alltid tillstånd för en åtgärd som innebär att ett sådant värde påverkas.

Bostadsrättshavaren svarar för att förse styrelsen med erforderligt underlag för sitt beslut. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls.